Menu Content/Inhalt
Főmenü > Természetgyógyászat > A böjtölés
 
A böjtölés
ImageA természetes gyógymódok közül a betegségek gyógyításának csak egyik módja az akupunktúra. A vitalitás visszaszerzésének több természetes útja is van. A helyes táplálkozás nagyon fontos szerepet tölt be egészségünk megőrzésében, de sajnos betegségek így is előfordulhatnak. A történelem során az ember nem csak életfeltételeinek fennmaradásáért folytatott örök harcot, hanem egészségének fenntartásáért is.

A betegségek leküzdésének legősibb módszere a böjtölés volt. Sajnos ezt az egyébként nagyon hatékony módszert a civilizált társadalom szinte teljesen elfelejtette. Az állatvilágban még ma is ez a leghatékonyabb módja a betegségek legyőzésének, de az ember már méltóságán alulinak tartja, hogy ilyen primitív módszerekkel gyógyítsa magát. Betegségeink gyógyulását pedig nagymértékben elősegíti a szervezet tehermentesítése.

Egészséges táplálkozással, a luxuskalória-fogyasztás megszüntetésével a szervezet jelentős energiatartalékokat képes felszabadítani és a beteg helyre irányítani, elősegítve ezzel a hatékonyabb gyógyulást. Sokan azonban agyonetetik hozzátartozóikat, féltve őket a betegség alatti legyengüléstől.

Ezzel viszont éppen ellenkező hatást érnek el, mert a gyógyuláshoz szükséges energia nagy részét az emésztés munkája köti le. Néhány napos böjtöléstől még senki sem halt éhen, a kondíció helyreállítását akkor is ráérünk elkezdeni, amikor a beteg már meggyógyult. Mellesleg a böjtölés nem csupán a beteg embereknek használ.

Mindenki számára ajánlatos hetente legalább egy böjtnapot tartani. Ezen a napon csak gyömölcslevet és kevés friss gyümölcsöt fogyaszthatunk. A böjtöt zöldséglével és frissen fogyasztott nyers zöldséggel is végezhetjük, de semmiképpen ne alkalmazzunk zöldséget és gyümölcsöt vegyesen, mert az eltérő emésztési idő következtében megerjedő gyomortartalom mérgezést okoz. Ez az életmód főleg a túltáplált emberek egészségét befolyásolja rendkívül előnyös módon.
 
Forrás: Kun Ákos, Ezoterikus körkép, 1999
 

A Világ Tanítói

Get the Flash Player to see this player.
Flash Image Rotator Module by Joomlashack.
Ajaib Singh
Prabhupada
Ching Hai
Steiner
Kriyananda

Barátaink

Siddhartha.hu
Santmat
Kepesseg
Body Talk