Menu Content/Inhalt
Főmenü > Természetgyógyászat > Csakrarendszer I. - A gyökér-csakra
 
Csakrarendszer I. - A gyökér-csakra
Image"Ez a gyökér-lótusz, melynek a Jóni a szíve. A centrum a legragyogóbb, négy betűt v, s, sz hordozó négy szirommal."
"Ez a központ Kula (méh) néven ismert és aranyként csillog: itt található a Szvajambhú-Linga, vagyis az Önmagától-létező jelképe. Itt található a Megvalósult Lény (Szidd-ha) akit Dviranda-nak (Duplaélő) hívnak. E centrum gazda istensége Dákiní. A Lótusz közepén van a Jóni és benne a feltekeredett energia. Épp efölött a Szenvedély fénylő magja (Kánra-Bídzsa) kószál, mint egy láng. A bölcs aki örökké ezen a centrumon meditál megvalósítja a Dárdurí-t (béka) a téren (Űrön) keresztüli vándorlás képességét."

Az első csakra és hozzárendelései

Szín: az aktív első csakra tűzpiros fényt sugároz.

Hozzárendelt természeti elem: a föld.

Érzékszervi funkciója: a szaglás.

Szimbóluma: a négyszirmú lótuszvirág.

Alapelv: a lét testi érzékelése (ellentétben a hetedik csakra szellemi érzékelésével).

Hozzárendelt testrészek: minden ami szilárd, és tömör; a gerincoszlop, a csontok, a fogak és a köröm, valamint a végbélnyílás, a vastagbél, a végbél, a prosztata, a vér és a sejtfelépítés.

Hozzárendelt mirigy: a mellékvese. A mellékvese termeli az adrenalint és a noradrenaliat, amelyek feladata, hogy a vérkeringés elosztását a szervezetben a mindenkori igényekhez igazítsa. Így a test cselekvésre kész és a követelményeknek megfelelően tud reagálni. Ebből következik, hogy a mellékvese nagymértékben befolyásolja a test átlaghőmérsékletét is.

Asztrológiai hozzárendelések:
Kos/Mars: újrakezdés, ősi életenergiák, erő a tervek véghezviteléhez, kezdeményezés.
Bika: kapcsolat a földdel, életben maradás, birtoklás, érzéki élvezetek.
Skorpió/Plútó: tudat alatti elkötelezettség érzése, szexuális erő, változtatás és megújulás. Bak/Szaturnusz: szerkezet, szilárdság.

Az Áyurvédában a napot is, mint ősi "életadományozót", a gyökér-csakrához rendelik.

Az első csakra feladata és működése

A gyökér-csakra köt össze mindet az anyagi világgal. A kozmikus energiákat átveszi a testi-földi síkra, mialatt a föld energiája ezen a csakrán át áramlik a "finomfizikai" energiarendszerünkbe.

Így kerülünk kapcsolatba "az anyaföld szellemével", megismerjük elemi erejét, szeretetét és türelmét. Az élet és a túlélés alapvető szükségletei mind egyéni, mind globális szinten az első csakra hatásterű, létébe tartoznak. Az első csakra nyitottságának köszönhető a földi élet, és a fizikai lét igenlése, valamint az a képességünk, hogy harmóniában tudunk élni a föld erejével, sőt tanulunk tőle. Ezért a gyökér-csakra a föld elemeihez van hozzárendelve, színe a tűzpiros, az energia és az aktivitás, bolygónk legbelső magjának a színe.

Ez a csakra szilárd talajt ad a lábunk alá, amelyre felépíthetjük életünket, ugyanakkor gondoskodik az alkotói tevékenységünkhöz szükséges energiáról. Terveink végrehajtásához erőt, állhatatosságot kölcsönöz. Az egzisztenica felépítése, az anyagi biztonság megteremtése, a családalapítás mind-mind az első csakra hatáskörébe tartozik, ugyanúgy, mint a szexualitás, amely a testiséget és gyermeknemzést is jelenti egyben. A gyökér-csakra az életerő forrása, az élethez szükséges alapot képezi a magasabb rendű csakrák számára. Általa állunk kapcsolatban a Kundalini-energia kimeríthetetlen erőtartalékaival.

Az első csakrából ered a három főcsatorna: a szushumná, az ida és a pingala. Ahogy fizikai testünk középpontja a szív, úgy energiarendszerünk irányítója a gyökér-csakra, a kollektív tudatalatti székhelye, melynek elraktározott ismeretei megnyílnak előttünk. Ha az első csakra egyensúlyban van a hetedik csakrával, így az ember belső egyensúlya is megmarad.

A harmonikus működés

Ha a gyökér-csakrád nyitott és harmonikusan működik, úgy érzed, mély, személyes kapcsolatban állsz a földdel és teremtményeivel, s ez életerőt, önbizalmat, életbe vetett hitet, elégedettséget és belső tartást kölcsönöz neked. Az a benyomásod, hogy szervesen beletartozol az élet természetes folyamataiba, a pihenés és az aktivitás, a halál és a születés körforgásába. Cselekedeteidet az a vágy vezérli, hogy alkotó módon a föld nemzőerejével és a természettel összhangban részt vegyél a földi életben. Úgy érzed, hogy céljaid könnyen megvalósíthatod. Az életed megrendíthetetlen bizalmon alapul. A földet biztos helynek tekinted, ahol mindent megkaphatsz, amire szükséged van: támogatást, élelmet, biztonságot és védelmet. Lelkedet bizalommal megnyithatod a földi élet előtt és hálásan fogadhatsz mindent, amit nyújt számodra.

A diszharmonikus működés

Ha a gyökér-csakra egyoldalúan vagy hibásan működik, gondolataink és cselekedeteink főként az anyagi biztonság és birtoklás körül forognak, valamint az érzéki örömök és élvezetek körül, mint például az evés, az ivás, a szex stb. Ha valamit megkívánunk, rögtön birtokolni akarjuk anélkül, hogy számolnánk a következményekkel. Képtelenek vagyunk egyszerűen csak adni vagy kapni. Hajlamosak vagyunk arra, hogy túlzottan bebiztosítsuk, s ezáltal korlátok közé szorítsuk magunkat. Ez a görcsös viselkedés testi vonatkozásban gyakran székrekedés és túlsúly formájában jelentkezik. Cselekedeteinket főként saját igényeink kielégítése motiválja.

Ezért gyakran tudat alatt átgázolunk, átnézünk másokon. Azt sem vesszük figyelembe, hogy testünk egészségesebb táplálkozást, több pihenést és kiegyensúlyozottabb életvitelt igényelne. Súlyos esetben elképzeléseink, vágyaink rabjává válhatunk, és egy idő után már képtelenek vagyunk szabadulni tőlük. Ha meggyőződéseid helyességét egyes helyzetek vagy emberek kétségbe vonják, könnyen dühbe jössz, néha agresszívan reagálsz. A vágyak, elképzelések erőszakos érvényre juttatása a hibásan működő gyökér-csakra jellemzője. A düh, az erőszak, a méreg mind elhárító mechanizmusok, az önbizalom hiányára utalnak. Mögöttük mindig ott rejlik a félelem, hogy valamit elveszítesz vagy meg sem kapsz, ami pedig a bizonságérzetedhez feltétlenül szükséges lenne.

A földet olyan helynek képzeled, amit uralni és kihasználni kell ahhoz, hogy biztosítva legyen léted. Ennek következménye a föld energiáival való rablógazdálkodás is, a természet egyensúlyának megbontása. Ezek a tünetek mind azt igazolják, hogy a legtöbb mai ember gyökér-csakrájának működésében zavar áll fenn.

A csökkent működés

Azok az emberek, akiknél a csakra elzáródott vagy le van gátolva, a test felépítése gyenge, kevés fizikai és szellemi ellenálló képességgel rendelkeznek. Ideges alkatúak, ingerlékenyek, jellemző rájuk a bizonytalanság érzése. Néha úgy érzik, nincs szilárd talaj a lábuk alatt, "mintha nem teljesen lennének a földön". Nehezükre esik megfelelni az élet követelményeinek, gyakran hiányzik belőlük az erő terveik véghezviteléhez, nincs bennük elegendő stabilitás. Az élet számukra inkább teher, mint öröm. Szinte mindig könnyebb, kellemesebb és kevesebb bizonyítást követelő életre vágynak. Abban az esetben, ha a felső csakráik is egyoldalúan fejlettek, a gyökér-csakra csökkent működése azt az érzést keltheti bennük, mintha nem is ebbe a világba tartoznának. Mivel a föld elemi életerejét a gyökér-csakrán át csak hiányosan veszik magukhoz, és a szakrális-csakrában, valamint a solar-plexusban is zárlatok jönnek létre, kóros soványság és menekülési vágy is felléphet náluk. Egészen addig kell szembesülniük a "földi élet" problémáival, amíg meg nem tanulják elfogadni őket, és úgy tekinteni rájuk, mint az egységes fejlődés mérföldköveire.

Az első csakra megtisztításának és aktivizálásának lehetőségei

A természet érzékelése

Ha lehetőségünk van megcsodálni egy bíborvörös színben pompázó naplementét vagy egy ragyogó napfelkeltét, meglátjuk, hogy ezek a természeti jelenségek élénkítő és harmonizáló hatással lehetnek a gyökér-csakrákra. Ha az első csakránk segítségével bolygónk nyugtató, szilárdságot kölcsönző és építő jellegű erejével akarunk kapcsolatba kerülni, helyezkedjünk el lótusz-ülésben valakivel kinn a természetben és tudatosan lélegezzük be illatait. Ha az előbb leírt két dolgot egyidejűleg is van lehetőségünk elvégezni, még nagyobb hatást gyakorolhatunk a gyökér-csakrákra.

Hangterápia

A zene formája: a monoton, de ritmusos zene is képes serkenteni a gyökér-csakra működését. Erre természeti népek ősi zenéje a legalkalmasabb. A zene mellett táncaik is arra irányulnak, hogy a természet és az emberek őserői között kapcsolatot hozzanak létre. A gyökér-csakra harmonizálásához felhasználhatjuk a természet hangjait is. Ma már kazettán és lemezen is hozzájuthatunk ilyen felvételekhez, ha nincs rá lehetőségünk, hogy élőben, eredetiben élvezzük.

A magánhangzó: a gyökér-csakrához az "u" magánhangzó van hozzárendelve. A hangskálán a mély "c" helyén kell kiénekelni. Az "u" hang lefelé, a gyökereink irányába vált ki mozgást bennünk. A tudatalatti legmélyebb rétegeibe vezet el és életre kelti az első csatira ősi, földenergiáit.
Mantra: LAM

Színterápia

Az első csakrát a tiszta, fénylő vörös szín aktivizálja. A vörös szín élettel tölt el bennünket, mélységet áraszt, életerőt és bátorságot kölcsönöz nekünk. Ha a vörös szín egy kevés kékkel keveredik, ez segítséget nyújthat abban, hogy életösztöneinket szellemi erővel is átitassuk.

Drágakőterápia

Achát: az achát komolyságot, szilárdságot és kiegyensúlyozottságot kölcsönöz viselőinek. Segít a negatív érzelmek feloldásában, védi belső lényünket. Hatására elkezdjük értékelni saját testünket, de az achát serkentően hat szaporítószervünkre is. Achátkő darabok kristályfoglalatban egyre növekvő életet lehelnek belénk - legyen ez testi vagy szellemi élet - védelmet, biztonságot nyújtanak. A bizalom érzését erősítik bennünk, nők esetében megkönnyítik a szülést.

Vérkő: a hematitnak is nevezett vérkő erőt és szilárdságot ad viselőjének, építi, erősíti a testet és mozgósítja az elraktározott erőket. Elsősorban a legyengült szervezetnek van rá szüksége, komolyabb betegségek után elősegíti a felépülést és a gyógyulást. Ezenkívül biztosítja az egészséges vér- és sejtképződést.

Jáspis: a zöldes-pirosas jáspis az anyaföld türelemmel teli szeretetével és elemi erejével köt össze bennünket. Önzetlenség-e és szerénységre nevel, élénkíti a vérkeringést, erősíti az életösztönt, stabilitást, szilárdságot és türelmet kölcsönöz. Tisztítja és átalakítja a fizikai testet, és a védettség érzését viszi az élet természetes körforgásába.

Gránát: a gránát kezdeményezőkészséget, akaraterőt, önbizalmat és sikert biztosíthat viselőjének. Figyelmünket a rejtett dolgok felé irányítja, ami tisztánlátást is eredményezhet. Szabályozza a szexualitást, és segít nekünk abban, hogy a szexualitást építő, teremtő erővé alakítsuk át. Fizikai síkon segít a nemi szervek megbetegedéseinek gyógyításában és jótékonyan hat a vérkeringésre is.

Vörös korall: a vörös korall akadálytalanul áramló, eleven energiával és erővel lát el minket. Frissítően, serkentően hat ránk, segíti a vérképzést. Szilárdságot kölcsönöz, ugyanakkor rugalmasságot is ad, ami azt jelenti, hogy cselekedeteidben, elveidben hű tudsz maradni, miközben továbbhaladsz életutadon.

Rubin: a rubin életet sugárzó, meleg és kreatív energiát kölcsönöz viselőjének, ami megtisztuláshoz, átváltozáshoz vezet. Harmonikus kapcsolatot teremt a testi és a lelki szerelem, a szexualitás és a szellemiség között, melynek következtében képesek leszünk újfajta élmények befogadására.

Aromaterápia

Cédrus: a cédrusolaj fanyar illata a természet földi erőivel köt össze bennünket. Segít magunkhoz vonzani az energiákat, nyugalmat és a védettség érzését árasztja.

Szegfűszeg: a szegfűszegolaj segít felszabadítani a gyökér-csakrában megrekedt energiákat és a régi káros beidegződéseket, amelyek a biztonság, a védettség utáni vágyból jöttek létre, így helyükbe végre új, friss energiák áramolhatnak. Megújulást hozhat a számunkra, amennyiben hagyjuk, hogy rezgései által közvetített üzenete eljusson hozzánk.

Az első csakrára leginkább ható jógatípusok

Hatha jóga: a tudat kibontakoztatása a test megtisztítása és ösztönzése által, különböző testgyakorlatok és testhelyzetek segítségével, amelyhez légzőgyakorlatok is kapcsolódnak.

Kundalini jóga: az úgynevezett, "kígyóerő" felélesztése, amely a gerincoszlop mentén a farból kiindulva, felfelé halad, s közben az összes többi csakrát aktivizálja. A Kundalini jóga gyakorlása különböző testi és szellemi gyakorlatok elvégzésével történik.
 
Forrás: Shalila Sharamon, Rejtett energiák, Édesvíz, 1997
 

A Világ Tanítói

Get the Flash Player to see this player.
Flash Image Rotator Module by Joomlashack.
Ajaib Singh
Prabhupada
Ching Hai
Steiner
Kriyananda

Barátaink

Siddhartha.hu
Santmat
Kepesseg
Body Talk