Menu Content/Inhalt
Főmenü > Teasarok > A teakészítés szabályai
 
A teakészítés szabályai
Image1. ) Teavíz

Jó víz nélkül nem lehet jó teát készíteni. Erre már több 1000 éve rájöttek a kínaiak, a teázás nagy mesterei. A különböző vizeket csoportokba sorolták:

•  hegyi forrásvíz, amelyik sziklán folyik,

•  egyéb hegyi forrásvíz,

•  alföldi forrásvíz,

•  gyorsan áramló folyó víze,

•  kútvíz,

•  egyéb vizek.

Magyarország ivóvizeinek ismeretében a teavízzel kapcsolatban a következőket ajánljuk:

•  lehet csapvizet használni, ha lágy és nem klóros vízről van szó. Féllágy vízből is főzhetünk teát, de akkor 0,5-1 perccel tovább kell forralnunk. Kemény, erősen klórízű víz nem alkalmas a tea készítéséhez. Ilyenkor vízszűrő alkalmazása ajánlatos.

• Magyarországon sok hegyi forrás természetvédelmi felügyelet alatt áll és védett a szennyeződésektől. Megéri tehát hegyvidéken járva ezekből a forrásokból gyűjteni.

•  A boltokban kapható, palackozott ásványvizek és forrásvizek szintén alkalmasak, amennyiben széndioxid-mentesek, lágyak és közepes vagy alacsony ásványtartalmúak

2.) A teához használt kerámia

Alapelv, hogy minél kisebb az edényünk, annál jobb. A teáskanna lehetőleg ne legyen 0,5 literesnél nagyobb. Nagyon jók az eredeti Ji-Szing teáskannák, amelyeket már évszázadok óta használnak. Ezekben teljesedik ki legjobban a tea íze. Ilyen minőségű kannák az 1000Tea Szaküzletben is megtalálhatók. Vörösteákhoz mázatlan, zöld- és oolongteafajták elkészítéséhez pedig mázas kannát ajánlunk. Ha valaki csak magának vagy két személynek készít zöld- és oolongteát, a gaiwan kiváló erre. A gaiwan teacsészéből, fedőből és alátétből áll. Ebben áztatjuk ki és ebből is isszuk meg a teát. Fedele melegen tartja a teát és szűrőként is használható, hogy a levelek ne kerüljenek a szájba.

3.) A teák elkészítése

Az elkészítés módja rendkívül fontos. Itt három tényezőre kell figyelni: a tea mennyiségére, a víz hőmérsékletére és az áztatási időre. A felhasználandó teamennyiség tulajdonképpen ízlés kérdése. Ázsiában általában több teafüvet használnak, mint Európában. A tea mennyisége 0,5 liter vízhez 4 és 8 gramm között lehet. Javasoljuk, hogy személyesen kísérletezze ki, mi ízlik Önnek a legjobban. Kezdjen kisebb mennyiséggel!

A teáskannát melegítse elő (így jobban tartja a teavíz hőmérsékletét), a teafüvet adagolás után tegye a kannába és öntse rá a felforralt vizet! Vizet csak olyan edényben szabad forralni, amely kizárólag teavíz elkészítésére szolgál. A vizet éppen csak forraljuk fel! (A középkeménységű víz minőségén 2-3 perces forralással tudunk javítani.

Ennél tovább nem szabad forralni a vizet, mert "lapos" íze lesz a teának.) Az optimális vÍzhőmérséklet a készítendő teától függ:

•  Feketeteák készítésénél melegítse elő a kannát, majd a teafű adagolása után öntse le a felforralt vízzel!

• Oolong- (félig fermentált) teát 90-95°C hőmérsékletre visszahűlt vízzel készítünk.

•  A zöldtea 80-85°C hőmérsékletű vízzel készül, ám a legfinomabb fajták csupán 65-75°C-os vizet igényelnek.

Lehetőleg ne használjon teatojást! A teafűnek az a legjobb, ha szabadon tud ázni a teáskannában. A tea erőssége nem a tea áztatási idejétől, hanem a felhasznált tea mennyiségétől függ. A túláztatást kerülje el! A kiáztatási idők fajtánként változnak. Az áztatáshoz a következő vezérelveket ajánljuk:

A feketeteát csak 2-4 percig áztatjuk, az OP-minőségűeket 4-5 percet. A zöld- és oolongteák 1-3 perces kiáztatási időt igényelnek a fajtától és a használt mennyiségtől függően. A nagy levelű oolongfajták tovább is áztathatók. Zöld- és oolongteából - újabb melegvíz hozzáadásával - többször is lehet teát készíteni, ekkor már a fenti áztatási időt nyugodtan meghosszabbíthatjuk.

Tejszínt, citromlevet, cukrot nem ajánlunk teáinkhoz. Szaküzletünkben pontos felvilágosítással szolgálhatunk Önnek. Azoknak, akik érdeklődnek a teakészítés különleges módjai iránt, javasoljuk a következő teakészítési módszerek kipróbálását

a. "Penge"

A fekete-, vörös-, sötétteák elkészítési módja: Nem elhanyagolható előnye ennek az elkészítési módnak, hogy ízlés szerint az áztatás megszakítható. Ehhez azonban szükséges bambusz-, vagy egyéb szűrő, illetve speciális papír-filter használata.

Az elkészítés: Egy kb 4 dl nagyságú, felmelegített kannába beleszórunk 3 teáskanál friss tealevelet. Felöntjük forrásban lévő vízzel és 2,5-3 percig ázni hagyjuk. Az aranyszínű folyadékot utána leszűrjük előmelegített csészékbe. Ez a módszer egyéb teáknál is alkalmazható, mint például Zhu Cha, Dian Lu, Shui Xien stb. (a sötétteák elkészítésénél az áztatási idő egészen 15 percig meghosszabbíthatjuk).

A "penge" elnevezés onnan ered, hogy a tealevél áztatása és a felöntés élesen elkülönül egymástól. Ez az éles elválasztás a teakészítő mesterek gyakorlott kezének köszönhetően lehetővé teszi, hogy az aranyszínű folyadék karaktere pontosan a kívánt íz érje el az enyhén fanyartól az erősen keserűig.

b. Többszöri felöntés

A zöld-, fehér-, sárga- és kékeszöldteák, valamint a gyümölcsteák magasabb osztályainak elkészítése. Ez a készítési mód abból indul ki, hogy a felhasznált tea minőségi és friss. Nem megfelelő minőségű tea, vagy a felöntéshez kihűlt víz használata ihatatlan italt eredményez.

Az elkészítés: A felmelegített kb. 4 dl-es kannába egy mércényi (kb. 3-4 g) teát szórunk. A röviden felforralt vizet félretesszük és hagyjuk 80 C fokra lehűlni. Ezt követően leöntjük vele a tealevelet és 3-4 percig hagyjuk ázni. Az elkészült italt előkészített csészékbe töltjük és a kannába szükség szerint további átforralt vizet töltünk. Ezt a vizet azonban nem hagyjuk az előző hőfokig lehűlni.

c. Kung Fu O.P. "A magányos ivó"

A magányos teaivók részére alkalmas. Az elkészítés módja az előzőtől abban különbözik, hogy a gaiwanba nagyobb mennyiségű teát teszünk (kb. 5-6 g), azt forrásban lévő vízzel öntjük le, és a keletkezett italt rövid ideig tartó áztatás után töltjük csészébe.
 
Szerző: Szepesi Zsuzsa - www.1000Tea.hu
 

A Világ Tanítói

Get the Flash Player to see this player.
Flash Image Rotator Module by Joomlashack.
Ajaib Singh
Prabhupada
Ching Hai
Steiner
Kriyananda

Barátaink

Siddhartha.hu
Santmat
Kepesseg
Aranyhegy
Body Talk
Asztrológia