Menu Content/Inhalt
Főmenü > Teasarok > A legismertebb teafajták
 
A legismertebb teafajták
ImageA teák különbözőségét elsősorban a fermentáció (erjesztés) adja.

A zöldteák nincsenek fermentálva, általában jellegzetesen nyers, kissé fűre emlékeztető ízzel rendelkeznek. Némely fajtájukat ún. "gaiwan"-ban, egy 3 részből álló kínai teáscsészében szolgálják fel. A gaiwan esetében a tealevelek szabadon úsznak a "csésze" részben, melyre rászorítjuk a "fedőt", ami a tea szűrésére és melegen tartására szolgál. Ezt a fedőt résnyire félrehúzva tudjuk a teát a csészénkből óvatosan kikortyolni.

Zöldteák egy része többszöri kiáztatásra is alkalmas. Mikor a tea nagy része elfogyott, a tealevél visszamarad, melyet ismét le tudunk önteni, így néhány perc elteltével újabb csészényi teaitalt nyerünk. Egyes, kiemelkedő minőségű fajtákat 4-5-ször is ki lehet áztatni.

A fehérteákat csak enyhén fermentálják, amihez a nap segítségét veszik igénybe. Alacsony teintartalmuk miatt bármikor fogyaszthatók. Kitűnő esti tea.

Az oolong vagy sárgateák "félig", általában 40-60%-ban erjesztettek. Az erjesztés egy hirtelen hőkezeléssel, pirítással szakítják meg, ezért az oolong teák általában kellemes pirítottak, kissé fanyarkás ízűek.

Különleges tea a kétszer erjesztett barna- vagy sötéttea. Az eredetileg közel 80-90%-osan erjesztett teát bambuszban elássák a földbe és ekkor zajlik le a második fermentáció.

A fekete- vagy más néven vörösteák 100%-osan fermentáltak. Ízük általában telt, markáns, erőteljes.

Szezonális teák

Külön kell szót ejtenünk a szezonális teákról. Az úgynevezett szezonális teák, amelyek közé tartozik például a kínai Long Jing "Tiger Spring", a tajvani Tung-Ting, a japán Gyokuro, avagy az indiai Darjeeling a világ piacain arannyal egyenértékűek.

Ezek asztronomikus értéke, amely elsősorban a frissességre van alapozva, rendkívül gyorsan elillan, és az eredetileg igen kitűnő tea viszonylag gyorsan a közönséges teák közé sorol be. Ezek alapján a teákat a következőképpen csoportosíthatjuk:

1. Szezonális teák - frissességük igen gyorsütemben csökken, és nincs olyan módszer, mellyel ezt meg lehetne állítani.

2. Egyéves teák - frissességük megőrzésének érdekében különféle módszereket alkalmaznak (vákumozás, jegelés vagy egyéb).

3. Egészéves teák - a betakarítás és feldolgozás egész évben folyik a termelő helyeken.
 
Szerző: Szepesi Zsuzsa - www.1000Tea.hu
 

A Világ Tanítói

Get the Flash Player to see this player.
Flash Image Rotator Module by Joomlashack.
Ajaib Singh
Prabhupada
Ching Hai
Steiner
Kriyananda

Barátaink

Siddhartha.hu
Santmat
Kepesseg
Aranyhegy
Body Talk
Asztrológia