Menu Content/Inhalt
Főmenü > Szellemi áramlatok > Univerzum Egyháza > Népmesékben található párhuzamok - részlet
Népmesékben található párhuzamok - részlet
ImageEz a fejezet a forrásról szól, de ezt a leglényegesebb valamit a népmeséinkben sajnos már ritkán lehet felfedezni. A forrás és annak dimenziólyuk mivolta felismerhető ugyan, de már nem olyan karakteres tisztasággal, mint ahogyan a színvonalasabb ókori filozófia írásos maradványaiban.
 
Ez persze nem jelenti azt, hogy semmit sem találtunk róla, vagy azt, hogy a népmesei hagyomány az előbb említett műveknél alacsonyabb információs értékkel bírnának. Magáról a forrásról a mesékben már igen kevés elemet találunk, hiszen ez a legrejtettebb tudás zónája. A népmesei képekben itt a láthatatlan, a parányi elemek megjelenése segíthet az olvasónak a téma feldolgozása során.
 
Itt gyakran találkozhatunk a hangya, mákszem, babszem Jankó hasonlattal, ami a parányi élőlény megjelenítésével jó népi analógia formájában maradt az utókorra. A forrás ugyan ennél sokkal parányibb, de a szabad szemmel látható világban található dolgokkal kellett operálni a megőrzőnek, amelyek a nép képzeletében és felfogásában még az elgondolható tartományba esnek, mert olyan hasonlat, amelynek elemei már nem tartoznak a megtapasztalható világ zónájába, előbb-utóbb elhalványodik és elvész.
 
A későbbi fejezetekben a téridő - vagyis ókori nevén a Szél, Levegő - kulcsszavak mögött rejtőzködő időszerkezete már sokkal több mesében lesz megtalálható, és erre majd ott még egyszer részletesebben utalunk.

A világok közötti átjárót gyakran fellelhetjük a mesékben, amely gyakran oda átvezető kútként vagy égig érő fa, paszuj alakját is öltik. A FEKETEORSZÁG című népmesénkben a főhős, Gyurka kénytelen engedetlen felesége után lemászni a "büdös lyukba", de a végén azért megmenti, bár ugyanott már nem jöhet fel, ahol lement. Az a nyílás visszafelé már nem járható, sőt el is tűnik.
 
A túlsó világban saját magának öregebb kiadásával találkozik, és az adja a tanácsot. (Információátadás a saját időmásolatának! Erről beszéltünk a fejezet elején. Ha két forrás van, akkor az már memória.) Mivel az Univerzum valóságát keltő alapvető időszerkezet már a megtapasztalhatatlan és a láthatatlan tartományba esik az emberek számára, így azután nem volt mit tenni, hasonlatokkal és körülírással operáltak a tudás birtokosai.
 
A minden ősi népnél fellelhető gondolati és logikai analógiák azonban a Napnál is fényesebben bizonyítják, hogy ez a tudás részleteiben is az emberiség birtokában volt már tízezer évekkel ezelőtt is. Mivel mi az egész lakosságot betelepítettnek vagy genetikailag optimalizáltnak hisszük, így az űrutazás tapasztalatai mellett a tér szerkezetének valamiféle tudása is jelen kellett hogy legyen a népek rejtett tudásában. Keressük hát tovább az egyezéseket!
 
 

A Világ Tanítói

Get the Flash Player to see this player.
Flash Image Rotator Module by Joomlashack.
Ajaib Singh
Prabhupada
Ching Hai
Steiner
Kriyananda

Barátaink

Siddhartha.hu
Santmat
Kepesseg
Aranyhegy
Body Talk
Asztrológia