Menu Content/Inhalt
Főmenü > Szellemi áramlatok > Univerzum Egyháza > Népmesékben található párhuzamok - részlet
Népmesékben található párhuzamok - részlet
ImageEz a fejezet a forrásról szól, de ezt a leglényegesebb valamit a népmeséinkben sajnos már ritkán lehet felfedezni. A forrás és annak dimenziólyuk mivolta felismerhető ugyan, de már nem olyan karakteres tisztasággal, mint ahogyan a színvonalasabb ókori filozófia írásos maradványaiban.
 
Ez persze nem jelenti azt, hogy semmit sem találtunk róla, vagy azt, hogy a népmesei hagyomány az előbb említett műveknél alacsonyabb információs értékkel bírnának. Magáról a forrásról a mesékben már igen kevés elemet találunk, hiszen ez a legrejtettebb tudás zónája. A népmesei képekben itt a láthatatlan, a parányi elemek megjelenése segíthet az olvasónak a téma feldolgozása során.
 
Itt gyakran találkozhatunk a hangya, mákszem, babszem Jankó hasonlattal, ami a parányi élőlény megjelenítésével jó népi analógia formájában maradt az utókorra. A forrás ugyan ennél sokkal parányibb, de a szabad szemmel látható világban található dolgokkal kellett operálni a megőrzőnek, amelyek a nép képzeletében és felfogásában még az elgondolható tartományba esnek, mert olyan hasonlat, amelynek elemei már nem tartoznak a megtapasztalható világ zónájába, előbb-utóbb elhalványodik és elvész.
 
A későbbi fejezetekben a téridő - vagyis ókori nevén a Szél, Levegő - kulcsszavak mögött rejtőzködő időszerkezete már sokkal több mesében lesz megtalálható, és erre majd ott még egyszer részletesebben utalunk.

A világok közötti átjárót gyakran fellelhetjük a mesékben, amely gyakran oda átvezető kútként vagy égig érő fa, paszuj alakját is öltik. A FEKETEORSZÁG című népmesénkben a főhős, Gyurka kénytelen engedetlen felesége után lemászni a "büdös lyukba", de a végén azért megmenti, bár ugyanott már nem jöhet fel, ahol lement. Az a nyílás visszafelé már nem járható, sőt el is tűnik.
 
A túlsó világban saját magának öregebb kiadásával találkozik, és az adja a tanácsot. (Információátadás a saját időmásolatának! Erről beszéltünk a fejezet elején. Ha két forrás van, akkor az már memória.) Mivel az Univerzum valóságát keltő alapvető időszerkezet már a megtapasztalhatatlan és a láthatatlan tartományba esik az emberek számára, így azután nem volt mit tenni, hasonlatokkal és körülírással operáltak a tudás birtokosai.
 
A minden ősi népnél fellelhető gondolati és logikai analógiák azonban a Napnál is fényesebben bizonyítják, hogy ez a tudás részleteiben is az emberiség birtokában volt már tízezer évekkel ezelőtt is. Mivel mi az egész lakosságot betelepítettnek vagy genetikailag optimalizáltnak hisszük, így az űrutazás tapasztalatai mellett a tér szerkezetének valamiféle tudása is jelen kellett hogy legyen a népek rejtett tudásában. Keressük hát tovább az egyezéseket!
 
 

A Világ Tanítói

Get the Flash Player to see this player.
Flash Image Rotator Module by Joomlashack.
Ajaib Singh
Prabhupada
Ching Hai
Steiner
Kriyananda

Barátaink

Siddhartha.hu
Santmat
Kepesseg
Body Talk