Menu Content/Inhalt
Főmenü > Természetgyógyászat > A haj szerepe és ápolása
 
A haj szerepe és ápolása
ImageA haj fontos szerepet játszik mindannyiunk életében. Különleges tulajdonságai vannak hiszen rendkívül erős, teljesen érzéketlen a fájdalomra, egész életünk folyamán nő, egy ideig még a halál után is, néhány ősrégi hajmaradvány még ma is fellelhető. Régészeti kutatások azt mutatják, hogy már az antik kultúrákban is jelentős szereppel bírt a haj, akárcsak napjainkban.

Védelem a környezeti hatások ellen

A hajas fejbőrön átlagosan 100 ezer szőrtüsző van. A haj fontos szerepet tölt be a fej védelmében. Rossz hővezető, emiatt óv a napsugárzás ártalmaitól: a nap felmelegítő hatásától, valamint segít fenntartani az állandó hőmérsékletet, amikor a fej hidegnek van kitéve. Véd az ultraviola sugárzástól, megakadályozva a bőrrák kialakulását.

Esztétikai, díszítő szerep

A mai ember elsősorban esztétikai szempontból tartja fontosnak az egészséges, szép hajat. Korunk szépségideáljához hozzátartozik a hosszú, lágy tapintatú női haj, és a dús férfihaj, melynek komoly szerepe van a szexuális vonzerő kialakításában és működésében. Hajunk külső megjelenésünk egyik leglényegesebb meghatározója, önkifejezésünk eszköze. A kiválasztott frizura tükrözi a személyiséget, igen sokat elárul rólunk a környezetünk számára, és nagymértékben befolyásolja az egymásról kialakított első benyomást. A dús ápolt hajat az életerővel és fiatalsággal asszociáljuk.

A haj lélektani hatásai

A haj jelentős szerepet játszik a szocializációban, tehát társadalmi beilleszkedésünkben. Egy frizura által következtethetünk arra, hogy valaki közülünk való-e, fiatal-e vagy idős, utalhat a társadalmi státuszra, fizikai és pszichés állapotra, szakmájára. Mindannyiunkban megfogalmazódott már az a következő mondat: „így nem mehetek sehova!” Ha hajunk ápolatlan, korpás, fénytelen, nehezen kezelhető, ez kifejezetten rossz hatással van pszichés állapotunkra. A kopaszságot különösen nehéz feldolgozni nőként, komoly kihatása van az önértékelésre, negatív irányba befolyásolja hangulatunkat.

A haj rendellenességei

A haj rendellenességeinek két nagy csoportját különböztetjük meg, a haj külső szerkezetében történő károsodásokból eredőket és a hajhullást, mely a mátrixsejtek osztódásának időszakos vagy végleges leállását jelenti.

Férfiaknál például a hormonális tényezők, nőknél pedig a túl gyakori vegyi anyaggal történő beavatkozások okozhatják a haj megbetegedéseit.

A hidrogén, a dauervíz, az oxidációs festékek nem megfelelő alkalmazása miatt a hajszálak víztartalma csökken, a hajszál rugalmatlanná, törékennyé válik, hosszanti vagy csomós törés következik be, elveszíti környezeti hatásokkal szembeni ellenálló képességét.

A hajváltás élettani folyamat, amennyiben száma meghaladja a napi 60 szálat, hajhullásról beszélünk.

Az egészséges fejbőr
 
A szép haj egyik titka az egészséges fejbőr! Kizárólag a méreganyag és kórokozó mentes bőr tudja azokat a feltételeket biztosítani a hajhagymák számára, mely mindennapos működésükhöz nélkülözhetetlen.

Az egészséges fejbőr jellemzői:
  • normális sejt-újraképződési idő
  • normális vízvesztés
  • enyhén savas kémhatású
A bőr

A bőr születésünk pillanatában több rétegű, erős, rugalmas falként védi szervezetünket a külvilág ártalmaitól. Élettani szerepe sokrétű, közreműködik a légzésben (bőrlégzés) és a kiválasztásban is. Tápanyagokat és nedvességet zár magába. Kiválasztja a salakanyagokat, érzékeli a hideget, meleget, fájdalmat és érintést.

A bőr három részből áll:

1. Felhám = Epidermis
Az Epidermis egy milliméter vastag és ez képezi a bőr legfelső rétegét. Több sorban egymásra rétegződő hámsejtek alkotják. Ezek felső sorai élettelen szaruvá válva lehámlanak, pótlásuk az alsó alapréteg osztódással szaporodó, élő sejtjeiből történik.

Image

2. Irha = Dermis
Ez az 1-2 centiméter vastag réteg felel a bőr szilárdságáért és rugalmasságáért. Kötőszövetből, kollagénből (vízben nem oldódó fehérje) és elasztikus rostokból áll, amelyek nedvességet raktároznak el magukban. E rostok állapotától és víztartalmától függ a bőr üde, feszes vagy petyhüdt, ráncos külleme.

A felhám és az irha összefoglaló neve a cutis.

3. Bőr alatti kötőszövet = Subcutis.
A test a bőr alatti kötőszövetben egyénenként változóan több-kevesebb zsírt és vizet tárol, energiát raktároz. Bizonyos testrészeken akár több centiméter vastag is lehet. A női test zsírszövetben gazdagabb, mint a férfié, ezért alakja lágyabb vonású.

Forrás: www.hairwellness.hu
Hullik, korpásodik, száraz és töredezett a haja? Hatékony megoldás: DR. IMMUN hajkúra!
 

A Világ Tanítói

Get the Flash Player to see this player.
Flash Image Rotator Module by Joomlashack.
Ajaib Singh
Prabhupada
Ching Hai
Steiner
Kriyananda

Barátaink

Siddhartha.hu
Santmat
Kepesseg
Aranyhegy
Body Talk
Asztrológia