Menu Content/Inhalt
Főmenü > Életvitel, önismeret > Az elengedés bölcsessége
Az elengedés bölcsessége
ImageA modern élet a feszes, ránctalan bőr, a hófehér hibátlan fogak, a kifogástalan test, a tökéletes fiatalság varázsának hódol és nehezen, vagy egyáltalán nem fogadja el a fiatalságon túlit: az érett, felnőtt természetet. Vajon hogyan nőhetünk fel, hogyan lehetünk egészségesek, ha nem tudunk elengedni, nem tudunk hátra tekinteni és méltó módon vállalni az öregedéssel, az elmúlással, a változásokkal járó kihívásokat?

A rohanás ára
 
Lehetetlen állandó feszültségben élni, mégis a legtöbben a rohanásban, panaszkodásban, az időhiány okozta  problémákban élnek csupán, és nem érnek  rá. Nincs idejük megpihenni, ellazulni, ünnepelni, kedvesnek, türelmesnek, figyelmesnek, nagyvonalúnak lenni, tartalmasat beszélgetni, örülni a létezésnek. Mindezeknek pedig meg is van az ára, mint például az izomfájdalmak, a szexuális problémák, az álmatlanság, a fejfájás, a nyugtalanság, az idegesség, a kapkodás, vagy a tompa apátia. Van, amikor életünkben elérkezik az elengedés ideje és egy személyt, akár közösséget, munkahelyet, vagy éppen egy országot kell elengednünk. Egészségünk, nyugalmunk tekintetében az elengedés a továbblépés, pozitív változásaink és belső fejlődésünk alapja. Mégis, vagy talán éppen ezért is, nem szívesen és nem könnyen engedjük el, a már elavult, régi szokásokat, a túlhaladott érzéseket, a gondolatokat és az  élethelyzeteket, a jól bevált, kényelmes, bár hamis biztonságot nyújtó, emberi kapcsolatokat és életkörülményeket.

A halál

A halál a mai kor emberének talán az egyik legnagyobb ellensége, egyik legnagyobb problémája. Félelmetes, rettenetes számára, hogy a halállal el kell engednie az anyagi világgal járó dolgokat. Az "átkelés" folyamán csak magunkra számíthatunk. Az ősi spirituális tanítások szerint a Küszöb Őre  nem enged bennünket tovább, ha földi terheket cipelünk és azt  tanácsolják, hogy ezt oldjuk meg itt, még a földi életünkben. Iránymutató, segítő kérdésnek a következőt ajánlják:  Mi az, amit a túlsó partra is magunkkal vihetünk?

Az itt és most

Ellenállásaink és a korlátok elengedése óriási segítség abban, hogy megtapasztalhassuk a jelent, az itt és mostot. Sajnos, ez a legtöbbeknek nagyon nehezen, vagy egyáltalán nem megy. Mégis, ha létezésünk finom áramlásának részei kívánunk lenni, - ha boldogok akarunk lenni - akkor mindennapi életünk részévé kell tegyük az elengedés, a "kis halálok" gyakorlását.

Amit elfojtunk, nem akarunk megoldani, az életünk árnyékává válik és így saját árnyékunk megjelenik életkörülményeinkben, emberi kapcsolatainkban. Ekkor hajlamosak vagyunk másokat vagy a világot okolni problémáinkért és ha ez átmenetileg hatékonynak is bizonyul számunkra, ez a megoldás mégis téves ösvényekre vezet bennünket. A valódi megoldás bennünk van: maradjunk itt, a JELENBEN, éljünk itt és most, a kellemetlenségekkel és az örömökkel együtt. Maradjunk nyitottak, éljük meg azt, ami van és csak annyit. Ne tegyünk hozzá és ne vegyünk el belőle. Így adjuk át magunkat az elengedés bölcsességével, a jelen erejének.
( Knolmár Marica: „A nő belső könyve” írásaiból)
 
Szerző: Knolmár Mária (Marica) - a Turiyam Program vezetője
www.turiyam.com
 
 

A Világ Tanítói

Get the Flash Player to see this player.
Flash Image Rotator Module by Joomlashack.
Ajaib Singh
Prabhupada
Ching Hai
Steiner
Kriyananda

Barátaink

Siddhartha.hu
Santmat
Kepesseg
Aranyhegy
Body Talk
Asztrológia