Menu Content/Inhalt
Főmenü > Életvitel, önismeret > Természetes család > A Föld köszöni, jól van - csak az élőlények vannak bajban
A Föld köszöni, jól van - csak az élőlények vannak bajban
Tudatosnak lenni arról, hogy mik a valódi szükségletek, és mik a szükségtelen igények. Puritánabb életre kell törekedni, keresni a környezettudatos megoldásokat mindennapjainkban, ez az, ami minden napot a Föld Napjává tehet.

Idén - immár 41. alkalommal - újra felhívjuk egymás figyelmét arra, hogy Földünk állapotán javítani kellene. Környezettudatosabban kellene élnünk, teret hagyva a természetes élővilág számára is. Takarékoskodnunk kellene az erőforrásokkal, hogy gyermekeinknek is elegendő jusson. Tudjuk, számos elkötelezett szervezet és magánszemély rengeteg erőfeszítése ellenére sem javult érdemben a helyzet 1970 - az első Föld Napja óta.

Fáj-e Földnek?

Talán nem szentségtörés, ha kijelentjük, a Föld - mint égitest - köszöni, jól van. Méretéhez képest elenyésző, hogy a vékonyka külső burkán tenyésző élővilág szegényedik, naponta tucatnyi faj tűnik el örökre, és a természetes élőhelyek is rohamosan degradálódnak. Talán az sem árt, ha őszintén kimondjuk, ami igazán aggaszt minket: Mi, emberek, egyáltalán nem vagyunk jól. Iparosodás és modern technológiák, újabb és újabb találmányok ide vagy oda, nem lettünk boldogabbak, sőt.

Image

Boldogság és Föld Napja - jogos-e a gondolattársítás?


A képlet egyszerű: ha változtatunk mentalitásunkon, változik a környezetünkre gyakorolt hatás is. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül az okot, nem elég önmagában az okozatot kezelni. Az ősi védikus írások szerint ahhoz, hogy gyökerestől megváltozzon a Föld siralmas állapota, mentalitásunk és értékrendünk alapjáig kell leásni, hogy megláthassuk a valódi problémát és a valódi megoldást.

Kié a Föld napja?

Vegyünk egy példát. Nyugati társadalmunk embere többnyire úgy tekint az élelemre, mint valamiféle gyártmányra, ipari termékre. Többségünk a termeléstől messze elszakadt, a földművelők számára pedig ma már az a „természetes”, hogy egységnyi (1 Kcal) élelem előállításához tízszeres mennyiségű (10 Kcal) energiát - dízel olajat - használnak fel. Elfelejtünk alázatosnak lenni, elfelejtünk takarékosan és mértékletesen élni, és elfelejtünk hálát adni mindazért, amit kapunk. Csupán mindig többre és többre vágyunk. A védikus írások szerint, ha tisztában vagyunk azzal, hogy valójában semmi sem a miénk, hanem minden Istené, és mindent, amink van, csak a szükségleteink kielégítésére használunk, akkor békében fogunk élni. Ha viszont önző vágyaink által irányítva cselekszünk és használjuk fel a dolgokat, akkor szenvedést fogunk tapasztalni.

Aki megpróbál saját maga számára, vegyszerek és fosszilis energia nélkül élelmiszert termelni, annak elkezd újra épülni, újra-formálódni a természettel való kapcsolata.

Tudatosnak lenni arról, hogy mik a valódi szükségletek, és mik a szükségtelen igények. Puritánabb életre kell törekedni, keresni a környezettudatos megoldásokat mindennapjainkban, ez az, ami minden napot a Föld Napjává tehet.

Image

Merre menjünk? Példa a fenntarthatóság útján

Évről évre mind többeket motivál a Krisna-tudatú hívők somogyvámosi ökofalva egy kiegyensúlyozottabb, nyugodtabb, kevesebbtől is elégedett, természetközeli, és végső soron boldog életre, ami egyben az emberiség hosszú távú fennmaradásnak, vagyis a fenntarthatóságnak is záloga. Az itt lakó 130 személy vallja:

„Az univerzumban minden élő és élettelen az Úr irányítása alatt áll, s minden az Úr tulajdona. Az embernek ezért csak azokat a dolgokat szabad elfogadnia saját szükségleteként, amelyek megilletik, s nem szabad elfogadnia semmi mást, jól tudván, hogy az kihez tartozik.” (Isa Upanisad 1. vers)


Szeretnénk, ha Önnel is megoszthatnánk mindennapjaink örömét, tapasztalatokat cserélhetnénk a jó értelemben vett egyszerű, környezettudatos életmódról, a biokertészkedéstől a kézi tehénfejésen át, a természetes kozmetikumokig. A kapcsolódási lehetőséget keresse a www.okovolgy.hu weboldalon.

Szerző: Fodor Kata
www.krisna.hu
www.krisnavolgy.hu
 

A Világ Tanítói

Get the Flash Player to see this player.
Flash Image Rotator Module by Joomlashack.
Ajaib Singh
Prabhupada
Ching Hai
Steiner
Kriyananda

Barátaink

Siddhartha.hu
Santmat
Kepesseg
Aranyhegy
Body Talk
Asztrológia