Menu Content/Inhalt
Főmenü > Életvitel, önismeret > Interjú Louise Bloemen Budapesten élő holland holisztikus terapeutával
Interjú Louise Bloemen Budapesten élő holland holisztikus terapeutával
ImageHogyan került Magyarországra?

2005-ben a Holland Transzperszonális Egyesület (ITANT) által támogatott magyar testvérszervezet, a Magyar Transzperszonális Egyesület (MTE) meghívására jöttem Magyarországra. Azóta egyre többet dolgozom itt; most egy évben már 6-7 hónapot Magyarországon töltök.

A magyarok nagyon temperamentumosak. A vita hevében gyakran egymás fejéhez vágunk dolgokat. Ön hol tanulta az erőszakmentes kommunikációt? Ki volt legnagyobb hatással a spirituális fejlődésére?

Marshall Rosenberg egyik tanítványától sajátítottam el az erőszakmentes kommunikációt, amelyet aztán magam is tanítottam csoportoknak Franciaországban. 27 évesen kezdtem el magamon dolgozni, sok terápiás módszert tanulmányoztam, és Gestalt terapeuta lettem. 1979-ben (36 évesen) jutottam el Osho ashramjába Poonába, azóta a Tudatosulás útját járom. Éveken át tanulmányoztam a gnoszticizmust, emellett Eckhart Tolle könyveit és tanításait is nagyon kedvelem.

A rebirthing során nemcsak múltbéli traumák, hanem előző életekből hozott emlékek is feljönnek, amelyek erőszakos cselekedetek is lehetnek. Hogyan tud Ön abban segíteni, hogy ezt a súlyos lelki és érzelmi terhet elbírja a kliens?


Integrálni kell azokat az emlékeket, amelyekben áldozat vagy tettes volt valaki. Ezeknek a múltbéli eseményeknek ki kell egyenlítődniük az idő folyamán: ha az egyik életben tettes volt valaki, akkor egy másik életben áldozat lesz, ezért fontos hogy több életen menjünk végig, rétegről rétegre.

Egy drámai helyzet átélésekor általában visszatartjuk a lélegzetünket. Az agyunkban és a testünkben kaotikus formában tárolódnak el ezek az emlékek, ezért nem tudjuk feldolgozni őket. Amikor a terápia során felszínre jönnek, ahhoz segítem a klienst, hogy folyamatos légzéssel szembesüljön, majd békéljen meg velük, hogy ezúttal be tudja fogadni mindazt, ami vele a múltban történt. Ez nem hipnózis; a rebirthing-nél a kliens végig a tudatánál van, és utólag mindenre emlékszik. Néha nagyon súlyos képek, felkavaró érzelmek törnek fel, de lehet a folyamat nagyon gyöngéd is, amikor kevés feldolgozatlan, integrálandó emlék jön elő. A légzéssel, mint egy kéményt, kitisztítjuk a csatornánkat, amelyben az életenergia (Ki/Chi/prána) áramlik.

Hogyan értelmezzük a karma fogalmát?

Számomra a karma azt a csomagot jelenti, amit magunkkal hozunk. Pozitív és negatív tapasztalatokat egyaránt pakolunk a hátizsákunkba. A negatív dolgokat pedig úgy tudjuk jóvátenni, ha pozitív cselekedetekkel váltjuk ki őket. A karma nem büntetés, hanem tanulási folyamat, amelynek segítségével az érem mindkét oldalát meglátva harmonikusabbá, bölcsebbé válunk. Cselekedeteink, viselkedésünk, szokásaink és energiáink következményeit is megtapasztaljuk; azt, hogy mit okozunk ezzel másoknak. Az első kérdésére visszatérve, a karmám köt a hunokon keresztül Magyarországhoz. A katárokhoz is fűz rossz karmám, ezért éltem egy ideig Dél-Franciaországban, ahol gyógyító munkát végeztem. Karmikus emlékeim vannak arról, hogy egykor hun vezér voltam: kopaszra nyírt fejjel, lobogó copffal vágtattam a lovamon, és sok embert megöltem. Ezért teszem most jóvá a rossz karmámat. Amíg köt a karmánk, addig ugyanis a képességeink nem tudnak igazán kifejlődni.

Mindig sok időt szán egy kliensre?

Amikor először jártam pszichiáternél, a kezelésre szánt idő - 50 perc - hamar letelt, és még nem végeztem. Sírva léptem ki az utcára. Akkor fogadtam meg, hogy terapeutaként minden kliensre két órát szánok. Elegendő időt és odaadó figyelmet szeretek adni, problémájuk mélyebb megértése érdekében. Gyakran teszek fel kérdéseket a születésükről és a kapcsolataikról, s a terápiás munka segítésére a horoszkópjukat is el szoktam készíteni.

Európában az emberek jól látható módon mutatják ki az érzelmeiket, míg a keleti népeknél inkább az érzelmek leplezése és elfojtása a jellemző. Közismert például a japán pókerarc. Nálunk a szív az életközpont, náluk a hara: mi szíven döfjük magunkat, ők harakirit követnek el. Miért hasznosak az európaiak számára a hara gyakorlatok?

Az emberi test súlypontja a hara. A harába való légzéssel a stabilitásunkat növelhetjük. A hara azon a függőleges energiacsatornán helyezkedik el, amelyben a csakrákon keresztül összekapcsolódnak a kozmikus és a földi energiák, amelyben az életerő áramlik. Ha ez a csatorna nyitott, akkor ezek az energiák tudnak táplálni bennünket, s így jobban úrrá tudunk lenni érzelmi reakcióink és berögződött gondolatsémáink felett. Kevésbé ragadnak el bennünket túláradó érzelmek, és a másokhoz való viszonyunkat - a vízszintes síkon - nem a kapcsolatfüggőség jellemzi. Belső erőre teszünk szert, megszabadulunk azonosulási kényszereinktől, érzelmeink másokra való kivetítésétől és az előítéleteinktől. Magasabb Énünktől vezérelve személyiségünkben kifejlődik a mások szolgálatának képessége: megnyílik a szívcsakránk, ami a Tudatosság legfőbb központja.

Nagyon fontos minden ember számára, hogy a benne rejlő férfi és női minőséget - a belső párt - szeretetteljes módon egyesítse magában. A legfontosabb teendő, hogy tudatosabbá, s ezzel teljesebbé váljunk. Erre most nagy szüksége van a világnak, ami szétesőben van az egójuk által vezérelt tömegek miatt. Felnőtté kell válnunk, mert felelőséggel tartozunk a világban zajló változásokért. Magyarországon -a történelmi és politikai múlt miatt - az embereknek még nem volt elég idejük, hogy hozzászokjanak ahhoz, hogy demokráciában élnek, ezért kevésbé nőttek fel belül. Sokan áldozatnak érzik magukat, és úgy vélik, nem felelősek azért, ami velük történik.

Ha már Japán szóba került, Ön szerint mi a magyarázat a fukusimai atomerőmű katasztrófájára és a Japánt sújtó földrengésre?


Imádkozunk Japánért és pozitív energiákat küldünk a megsegítésükre. Ha asztrológus szemmel nézzük a történteket megállapíthatjuk, hogy Japán - ahogy ezt a zászlójukon is láthatjuk - a (felkelő) Nap országa, a Kos jegyéhez tartozik. Fontos tudni, hogy a tisztulást hozó Uránusz (Vízöntő korunk uralkodó bolygója) belépett az aktív tűz minőségű Kos jegyébe. Ez segíteni fogja az átalakulást Japánban, ahol túl sok a tűz elem: a hierarchikus társadalmi struktúra és a háborús múlt, mint például a vérengzések Indonéziában. Ez a többi országra is igaz: minden nemzet kivette a részét a történelem során a háborúskodásból és az öldöklésből. A túlhevült radioaktív víznek és az emberi társadalomnak egyaránt szüksége lenne a mielőbbi tisztulásra. Ha majd a katonai költségvetést oktatásra és jóléti célokra fordítják a jövőben a nemzetek, akkor lesz lehetőség egy tudatosabb szintre emelkedniük, hogy kellő alázattal tudják szolgálni az Univerzumot.

És a túl sok Hold (női) energia sem jó, mert egy egész civilizációt elpusztíthat, ahogyan az egyesek szerint Atlantisszal történt. Mit üzen a magyar nőknek?

Találják meg magukban azt a hatalmas “matriarchális” erőt, ami minden nőben megvan! A nőknek kell irányt mutatniuk a férfiaknak azért, hogy az erők harmonikus és holisztikus egyensúlyba kerüljenek. Túlságosan a “patriarchális” energia uralja most a világot. Az elme csodálatos dolgokat képes alkotni. De a tudomány és a technika vívmányai túlhaladtak rajtunk, és már földi létünket veszélyeztetik. Mindannyiunk számára a felelősségvállalás, az átláthatóság megteremtése és az együttérzés gyakorlása lenne a cél.

Szerző: Szabó János
http://hellingermodszer.blogspot.com/

Louise Bloemen honlapja:  
 

A Világ Tanítói

Get the Flash Player to see this player.
Flash Image Rotator Module by Joomlashack.
Ajaib Singh
Prabhupada
Ching Hai
Steiner
Kriyananda

Barátaink

Siddhartha.hu
Santmat
Kepesseg
Body Talk