Menu Content/Inhalt
Főmenü > Szellemi áramlatok > Arany Rózsakereszt > Az Arany Rózsakereszt tana
Az Arany Rózsakereszt tana
ImageA Lectorium Rosicrucianum tanításai a "két természetrend tanán" alapszanak. Először is van a számunkra ismert természetrend, amely egy szükségrend és átjáróház, s egyaránt magában foglalja a halottakat és az élőket. Ebben a természetrendben minden alá van rendelve a megszületés, a létezés, a halál és az újjászületés keringő váltakozásának. Másodszor van egy eredeti, isteni rend. Az előbbi létezési terület a múlandóságé, a felemelkedés, a virágzás és a hanyatlás, vagyis a "dialektika" világa. A másik az örökkévalóság birodalma, az állandóság vagy "statika", amelyet a Biblia a "Mennyek Országának" nevez. Ez utóbbinak egy utolsó maradványa egy isteni szikra vagy "szellem-szikra atom", amely a szívben szunnyad. Ez az alapelv sokakban egy megmagyarázhatatlan sóvárgás érzést kelt, egyfajta honvágyat a régen elveszett eredeti állapot után, amely az Atyával, az Istennel való egység a halhatatlanság birodalmában.

Krisztus felébredése az emberben

A Lectorium Rosicrucianum egyik célja az emberek tájékoztatása ennek a sóvárgás-érzésnek a valódi forrása felől, és annak magyarázata, hogy vissza kell térni az isteni természetrendbe a "szellemtől való újjászületés" folyamata révén (János 3:8), ahogyan azt Jézus közölte többek között Nikodémussal. Ez az újjászületési folyamat, vagy "transzfiguráció", a "naponta meghalás" révén válik lehetségessé, ahogy Pál nevezte a folyamatot (1 Kor. 15:31). Ami meghal, az a régi természet, az én-tudatúság, és aminek fel kell ébrednie, az az isteni természet, a belső Krisztus. A Lectorium Rosicrucianum nemcsak tanításokat nyújt erről a folyamatról, de segíti és támogatja is tanulóit, hogy erőfeszítésüket még életük során megvalósíthassák.

A transzfiguráció bölcsességtana

A Lectorium Rosicrucianum által tanított transzfigurista tanok minden nagy vallásban megtalálhatók. Például a Bibliában a két természetrend tanának, az emberi szívben rejlő isteni elvnek, és a transzfiguráció ösvényének eszméje megtalálható a következő hivatkozásokban: "Az én birodalmam nem e világból való" (Ján. 18:36), "Isten országa tibennetek van" (Luk. 17:21) és "Néki növekednie kell, nékem pedig alább szállanom" (Ján. 3:30).

Az emberi lény, mint mikrokozmosz

Lényeges, hogy az embert látható és láthatatlan testiségeknek kell tekintenünk az őt körülvevő és magában foglaló mikrokozmoszban vagy kis világban. Ez a felfogás egyezik a hermetikus axiómával, "mint fent, úgy lent".
 
 

A Világ Tanítói

Get the Flash Player to see this player.
Flash Image Rotator Module by Joomlashack.
Ajaib Singh
Prabhupada
Ching Hai
Steiner
Kriyananda

Barátaink

Siddhartha.hu
Santmat
Kepesseg
Aranyhegy
Body Talk
Asztrológia